У сусрет Међународном дану младих (Међународни дан младих 2020)



Историја Међународног Дана младих

Међународни дан младих обележава се 12. августа сваке године и прилика је да се „скрене пажња интернационалне заједнице на питања младих и да се прослави њихов потенцијал као партнера у данашњем глобалном друштву“ .

Овај дан установљен је 1998. године у Лисабону од стране Светске конференције министара одговорних за младе које је угостила влада Португала у сарадњи са Уједињеним нацијама.

Још 1979. године Генерална скупштина Уједињених нација је Резолуцијом 34/151 прогласила Међународном годином младих са акцентом на учешће, развој и мир. Неколико година касније (1985) Скупштина је  Резолуцијом 40/14 усвојила смернице које су значајне због фокусирања на младе као на широку категорију која садржи различите подгрупе, а не само једну демографску целину. Они дају предлоге специфичних мера за задовољење потреба подгрупа као што су млади са инвалидитетом, рурална и урбана омладина и младе жене.

Идеја да се установи један дан у години који ће бити посвећен питањима младих предложили су млади окупљени у Бечу 1991. године на првом заседању Светског форума младих. Форум је тада предложио да се прогласи Дан младих како би се у партнерству са омладинским организацијама сакупила средства и подржао омладински фонд Уједињених нација и како би се промовисала улога младих у друштву.




МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЛАДИХ (2020)

Овогодишња тема је ангажовање младих за глобалну акцију у циљу да се „истакне начин на који ангажовање младих на локалном, националном и глобалном нивоу обогаћује националне и мултилатералне институције и процесе, и извлачи поуке о томе како се може значајно побољшати њихово представљање и ангажман у формалној институционалној политици“ .

У овом контексту значај младих у данашњем друштву у време информационих технологија, интернета, нових начина комуникације и интеракције је већи је него икад раније. У изазовима са којима се данашња генерација суочава – избијање глобалне епидемије вируса COVID-19, климатске промене, мигрантска криза, неповерење у институције – млади  ће имати кључну улогу.

Промена метода комуникације и интеракције са традиционалних на модерне, онлајн, начине чини да информације и садржаји буду доступнији а успостављање контаката брже и непосредније што пружа младима могућност да се њихов глас чује. Ова промена парадигме у начину комуникације чини циљеве локалног,  интеркултуралног и, на вишем нивоу, глобалног повезивања могућим и остваривим.

Међутим, битно је нагласити и то да она такође са собом носи и неке  опасности. Уздрмано поверење у институције и окретање младих модерним начинима информисања са собом носи опасност од ширења дезинформација и сви смо сведоци ширења лажних информација путем друштвених мрежа, блогова, форума, разних видео материјала итд.



МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЛАДИХ у Градској библиотеци у Новом Саду

Библиотека је одувек била место окупљања младих. Коначно, у јуну 2020. године створени су услови и младима је обезбеђен посебан простор при Градској библиотеци у Новом Саду  – ДИГИТАЛНИ ОМЛАДИНСКИ ЦЕНТАР. Овај мултифункционални простор располаже са свом потребном опремом (електронска учионица, сервер, мултифункционална сала за пројекције, музичке програме, изожбе) неопходном за реализацију образовних, културно-уметничких, забавних садржаја и такође представља платформу за размењивање дигиталних садржаја. Циљна група ДОЦ-а су млади узраста од 15 до 30 година, професори, истраживачи, уметници, културни радници. ДОЦ ће бити место сусрета  младих, размена идеја и њиховог усавршавања.

Нажалост, планирана дешавања се тренутно одвијају у сенци пандемије вируса COVID-19 па је стога фокус стављен на активности које се реализују у виртуелном окружењу.

Милан Максимовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.