Међународни дан младих 2021

Међународни дан младих 2021

Тема овогодишњег Дана младих је „трансформација прехрамбених система: иновација младих за људско и планетарно здравље”. Наглашено је да успех оваквог глобалног напора неће бити постигнут без значајног учешћа младих.

Свакако није чудно што је овогодишња тема баш планетарно здравље. Суочавање са пандемијом и изазови које је она ставила пред свет бацили су све остало у други план.

Оно о чему могу писати јесте како се Библиотека показала и шта смо ми урадили овде, у ДОЦ-у. Као и сви остали, и ми смо се навикавали и учили како се понашати у новонасталој ситуацији. Промењен је фокус рада библиотеке, а одређени садржаји преусмерени су у дигиталну сферу. Ослањајући се на претходно знање и препоруке домаћих и колега из иностранства (Ифлини[1] семинари су нам овде били од велике помоћи), као и на сопствену интуицију, почели смо правити онлајн садржаје. Тако смо снимали и стримовали књижевне вечери и промоције књига, које су се одржавале без публике, правили смо књижевне квизове и подкаст, Јутјуб канал обогаћен је новим разноврсним садржајима, направљена је страница на Инстаграму; и овај блог, између осталог, производ је ванредних околности.

У контексту Међународног дана младих битно је рећи да је Градска библиотека уз помоћ партнера (Национална асоцијација зелених кровова Србије, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” из Београда и Асоцијација „Public Libraries 2030” из Брисела) и под покровитељством Европске комисије, покренула пројекат Нови Сад – биодиверзитетски град (Novi Sad – BiodiverCity). О чему је реч?

Неке ће зачудити што се Библиотека бави темом као што је биодиверзитет. Смернице за развој јавних библиотека Ифле и Унеска кажу да јавне библиотеке треба да „допринесу стварању добро обавештеног и демократског друштва и повећају способност људи да унапреде своје постојање и постојање заједнице у којој живе. Јавна библиотека треба да узима у обзир питања о којима се расправља у друштву и обезбеди информације за компетентне јавне дебате”. Као такве, оне захватају шири спектар друштвеног деловања и имају значајну друштвену улогу. Поред читалачких клубова, песничких вечери, промоција књига и манифестација, које спадају у редовне делатности Библиотеке, у Градској библиотеци у Новом Саду организовано је тако и мноштво трибина, едукативних програма и радионица, које су обухватале различите области, као што су интернет, роботика, медицина и екологија, да наведемо само неколико.

Градска библиотека овај пројекат започела је у мају ове године, у оквиру декаде спровођења Агенде 2030. Агенда је у основи мултилатерални документ, потписан између влада држава потписница и мноштва друштвених актера и организација, у циљу развијања националне политике, како би се решило мноштво проблема са дугорочним последицама по друштво и планету у целини. Она обухвата широк дијапазон тема: смањивање и окончање сиромаштва и глади, стварање родне равноправности, обезбеђивање трајне заштите планете и њених природних ресурса, права на квалитетно образовање и сл. Мање је познато да су управо библиотеке биле иницијатори за доношење ове Агенде.

Нама су у овом пројекту биле значајне тачке овог документа које се баве заштитом природног биодиверзитета и развоја одрживих градова. Трансформација прехрамбених система део је овог развоја.

У ту сврху Библиотека и њени партнери су организовали низ трибина, едукативних радионица, као и наградни конкурс, како би подстакли активно учешће грађана у питањима заштите урбане природе. У оквиру пројекта одржана је трибина „Урбани биодиверзитет – контекст здравље”, где је било речи о кампањи „Октобар – месец правилне исхране. Кампања се спроводи у оквиру пројекта „Здрави градови”, чији је циљ „унапређење животне средине и здравственог стања становништва, подизањем нивоа свести, знања и вештина, путем мобилизације заједнице и партнерства јавног, приватног и цивилног сектора””[2], где су истакнута три кључна принципа: мултисекторска сарадња, активна партиципација становништва и здрава животна средина.

Данас, на Међународни дан младих, у библиотеци на Штранду, у 19 часова одржава се радионица „Препознај дрво”, са циљем да се боље упозна овај део урбане природе. Радионицу ће држати Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Исти едукатор одржаће и следећу радионицу, „Препознај птицу”, 28. августа, у Футошком парку. Овом приликом вас позивамо нам се придружите вечерас, у Библиотеци на Штранду, на обележавању Дана младих, како бисмо научили нешто о природи у нашем граду. Пријаву за обе радионице можете попунити овде.

 

 

[1] Ифла – Међународна федерација библиотечких удружења и асоцијација (IFLA – International Federation of Library Associations). Више о Ифли можете погледати у видеу који су направили библиотекари ДОЦ-а: https://youtu.be/_UTUhkcIRIg (можете га погледати и на блогу, у картици видео).

[2] Са излагања доц. др Снежане Укропине, спец. социјалне медицине, „Нови Сад – здрав град”, са трибине „Урбани биодиверзитет – контекст здравље”.

Више о Међународном дану младих:

https://www.un.org/development/desa/youth/what-we-do/international-youth-day.html

https://www.un.org/development/desa/youth/news/2021/05/international-youth-day-2021-on-transforming-food-systems-youth-innovation-for-human-and-planetary-health/

Mилан Максимовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.