Нордијска митологија (II део)

Прочитајте први део текста овде.

послушајте подкаст овде

Нордијски богови

Один

Постоје два племена богова: Асир и Ванир. Богови племена Асир су доминантни и они владају, на челу са врховним богом Одином. Племену Ванир припадају, на пример, Фреј и Фреја. Один је као што смо рекли жртвовао једно своје око како би постао мудар и у свом двору Валхали сакупља најбоље умрле ратнике да би се борили за њега када дође до коначне битке измeђу богова и њихових непријатеља —чудовишта и дивова — у Рагнароку. Представљен је као мушкарац са једним оком, често обучен у сиво или плаво, са капуљачом и велким шеширом. Такође поседује специјалнo копље Гунгнир које су за њега израдили патуљци и које увек погађа мету. Один има два гаврана Хугин и Мунин што у преводу значи Мисао и Сећање. Они су његови гласници који лете по свету и преносе вести Одину. Такође има и два вука која чува као љубимце.

Хела у Марвеловом филму „Рагнарок”

Один има четири сина, и попут Зевса у грчкој митологијиј, није веран својој жени, па његови синови Тор, Видар, Балдр и Холдр имају различите мајке, с тим да су Балдр и Ходр Фрејини синови. Локи није Одинов син, нити га је Один одгајао, како је то представљено у Марвеловим филмовима, већ је Одинов брат по крви. Фрејин и Одинов син Балдр је познат по својој лепоти. Његова мајка је заклела све свари на свету да не могу да убију њеног сина, осим имеле. Ово доста подсећа на старогрчки мит о Ахилу где је у једној од прича његова мајка Тетида хтела да га заштити, па га је умочила у реку Стикс, али га је држала за пету па му је само то место остало рањиво. И Балдр као и Ахил, страда упркос труду своје мајке. Наиме, Локи је преварио Балдровог слепог брата Ходра да убије Балдра са имелом. Один након тога спава са женом Риндр која му роди сина Валиа који, како би осветио брата, убија слепог Ходра једну ноћ након свог рођења.

Мит о пореклу Одиновог коња

Один

Один јаше коња са осам ногу који се зове Слејпнир, а мајка овог коња је Локи! Пошто је Тор најснажнији бог, његова дужност је да штити Асгард од непријатеља, али како Тор често одлази у разне походе и битке са Дивовима, приликом његовог одсуства богови су се осећали незаштићено. Из тог разлога су одлучили да саграде велике зидине које ће да их заштите од напада. Међутим, изградња једног таквог зида била је напорна и дуготрајна, те богови нису знали шта им је чинити. У томе се појавио неки странац који је чуо шта богови желе па је предложио да им сагради тај зид, а заузврат им је тражио сунце, месец и прелепу богињу Фреју. Богови су наравно желели да одбију странчеву понуду, али их је Локи убедио да немају бољу алтернативу и да је најмудрије да прихвате, али да му поставе услов да мора саградити зид у немогуће кратком року. Тако он неће моћи испунити услов и неће добити исплату коју је тражио, а они ће добити скоро готов зид. Убрзо након што су послушали Локија, богови су схватили да су се преварили, јер странац изгледа није био обичан човек. Био је веома вешт и снажан, а његов коњ је очигледно био посебан јер је преносио неупоредиво више камења за много краће време од обичног коња. Сада су се богови забринули да ће странац завршити посао на време и да ће они изгубити сунце, месец и Фреју, али Локи је и за то пронашао решење. Када је посао био при крају, одједном се поред ограде појавила предивна ждребица. То је био прерушени Локи, који је намамио дивног странчевог коња да напусти радове и оде за њим, а градитељ је остао сам и није могао да заврши посао на време. Тако су богови добили свој зид а нису изгубили ништа од договореног. Оно мало што је остало да се доврши завршили су сами, али кажу да тај део зида није био тако леп и снажан као део који је странац саградио. Након неког времена Локи се вратио са чудесним младим ждребетом од осам ногу и поклонио га Одину. 

Како је Один украо вино поезије Одрерир од Џинова

Када су Аси и Вани склапали примирје, пљунули су у чинију и од те помешане пљувачке су створили човека коме су дали име Квасир. То је био најмудрији бог који је, како прича каже, користио и главу и срце, путовао је по свету и помагао људима својим знањем и мудрим саветима, док га нису убила двојица злих вилењака. Они су исцедили његову крв и од ње направила вино поезије (или песничку медовину) односно Одреир. Након тога их је из освете киднаповао Џин Сутунг, јер су му убили родитеље, а да би се спасли морали су да му предају медовину поезије. Он је медовину сакрио у средишту планине и оставио своју кћер Гунлод да је чува. Одинови гавранови су све то видели и пренели Одину, који се прерушио у човека и кренуо да тражи Одреир. Прво је наишао на њиву која је припадала Сутунговом брату на којој су људи косили. Он им је наоштрио косе и преварио их да се међусобно исеку и умру. Онда је отишао код Сутунговог брата и понудио се да му одради све пољске послове на време у замену за гутљај Одреира. Џин је рекао да ће покушати да му помогне, али да све зависи од Сутунга, а Сутунг није хтео ни да чује братове молбе и није дозволио незнанцу да окуси његово вино. Один је онда отишао до планине, завео Џинову кћерку Гунлод и једним гутљајем попио сво вино и однео га у Асгард. Тако да је само Один власник Одреира који дарује медовину поезије само одабраним људима.

Као што смо видели у овој причи, Один воли да се прерушава и у тим приликама се представља као Сивобради, Злочинило и слично. Ево шта каже Гејмен у Нордијској митологији:

Один има многа имена, он је свеотац, господар убијених, бог вешала. Бог је товара и заробљеника. Назван је Гримнир и Трећи. У свакој земљи га другачије зову (јер обожавају га у разним обличјима и на многим језицима, али увек обожавају Одина). Прерушен путује с места на место, да види свет онако како га виде људи. Када ходи међу нама, чини то као висок човек у огртачу, са шеширом на глави.

Тор

Тор Марвел
Постер за Марвелов филм „Тор”

Тор је заштитник људи и богова. У причама је најчешће приказан како се бори са Џиновима и пошто није лукав (та особина је приписана Локију) често бива насамарен. Он поседује моћни чекић Мјолнир који му се враћа као бумеранг када га баци и може да се смањи на величину привеска, тако да може да га носи свуда са собом. Мјолнир су као и Одинов Гунгнир сачинили патуљци, међутим нигде није речено да само достојни могу да га подигну. Та идеја је преузета из легенде о мачу у камену, односно  легендарном мачу краља Артура — Ескалибуру, који је могао да извуче из камена само прави краљ, истински наследник трона. Постоје многе приче о Тору и његовим авантурама, једна од најдуховитијих прича је она у којој је Трим, господар Џинова, украо Торов чекић, и као откупнину је тражио руку богиње Фреје. Богови су већали шта да учине и Хејмдал је дао предлог да се Тор преруши у невесту, а Локи да се претвори у девојку, наводно Фрејину слушкињу и да оду у свет Дивова, преваре краља Трима и поврате чекић.

послушајте подкаст овде

Локи

Локи, са исландског рукописа из 18. века

Локи је врло комплексан лик. Често помаже Тору у његовим авантурама и живи на Асгарду, али се бори против богова у Рагнароку. Његов отац је Јотун односно Џин, а мајка богиња из племена Асир, по чему је Локи посебан јер у највећем броју случајева је обрнуто, Асирци спавају са Јотун женама и оне, ако се удају за Асирца, постају богиње. Локијева супруга је Сигун, која ће остати уз њега до самог краја, али његову најинтересантнију децу је родила Јотун жена Ангрбода. Њихов син је страшни вук Фенрир, који ће да убије Одина у Рагнароку. Њихова ћерка је Хел, која влада светом где одлазе све душе након смрти, осим ратника који одлазе у Одинову Валхалу. Тај свет се по својој владарки назива Хел.

Интересантно је да се Хел појављује у Марвеловом филму Рагнарок као Хела (игра је Кејт Бланшет) чија представа у потпуности одступа од мита. У миту она је полу-мртва полу-жива, половина тела јој је плава, или боље речено модра, а пола здраве боје коже. Ево како је описује Гејмен:

с једне стране лица образ јој је био ружичасто-бео. Око зелено као Локијеве очи, усне пуне и јаркоцрвене; слева, кожа јој је била избраздана и сва у печатима, натекла од мртвачких подлива, невидеће око било јој је труло и бледо, уста без усана свенула и растегнута преко зуба смеђих попут лобање.

Кад ју је Один питао да ли је жива или је леш, она му је одговорила: 

Ја сам то што сам; Хел, ћерка Ангрбоде и Локија. И највише волим мртве. Једноставни су, и обраћају ми се с поштовањем. Живи ме гледају згађено. 

Након овога, Один ју је поставио за владарку мртвих из свих девет светова. Овај свет није казна за умрле као у хришћанству пакао, нити је награда, као хришћански рај, већ је то некаква испразна, мрачна земља сени попут Хада у Грчкој митологији. Треће чудовишно дете Локија и Ангрбоде је Јормундганд, велика змија или змај који живи у мору око Мидгарда и толико је велика да окружује читав Мидгард и главом гризе сопствени реп. Она ће да убије Тора у Рагнароку.

Хајмдал

Локи је окарактерисан као веома леп али препреден, лукав, довитљив и преварант. Има летеће ципеле којима ходи небом, може да мења обличје и често са Тором иде на различите авантуре. Иако су Локијеве смицалице најчешћи узрок проблема на Асгарду, његово лукавство је непроцењиво и небројено пута је извукло богове из шкрипца. Он је Одинов побратим, али не зна се заиста како је дошао на Асгард. Заслужан је за највећа блага богова- Торов чекић, Одиново копље и коња, и како каже Гејмен: Тако је то било с Локијем. Огорчени сте на њега чак и када сте му најзахвалнији и захвални сте му чак и када га највише мрзите. 

Локијев велики ривал је Хeјмдал  чувар Асгарда, који ће да најави Рагнарок и током њега ће се борити против Локија.

Рагнарок

Богови су Локијеву децу сматрали чудовиштима па су их протерали или заробили, а самог Локија су казнили за његове смицалице и недела, тако што су га везали утробом његовог мртвог сина Нарфија, коју су претворили у нераскидиве ланце. Изнад главе су му ставили змију чији је отров му је капао у очи и на лице, од чега се превијао у мукама. Кажу да је Локијева жена Сигин остала са њим и скупљала змијски отров у чинију, али када би се чинјија напунила, она је морала да оде и да је испразни и тада би отров падао на Локијево лице, и он би се страшно отимао и увијао у мукама и зато би се у Мидгарду јавили земљотреси.

То ће трајати све док не наступи Рагнарок и са њиме крај света. Из овога јасно видимо фатализам који је несумљиво присутан кроз митове. Све поменуте приче о боговима су се одиграле у древним временима. Богови сада спавају, а једино што нас чека у будућности је Рагнарок.  

Рагнарок је коначна битка између богова на једној страни и Јотнара (Џинова) и чудовишта на другој. Започеће бескрајном зимом на земљи и људи ће бити гладни и исцрпљени. Десиће се многи ратови у којима ће људи страдати и настаће свеопште уништење. Мало људи који преживе живеће као животиње и нестаће сунца и месеца и читав свет ће бити обавијен тамом. Након тога ће настати снажни земљотреси и велики вук Фенрир ће се ослободити ланаца. Онда ће се подићи мора и настаће велике поплаве, отров ће потећи из змије Јормундганд од чега ће умрети све рибе па ће отровати и ваздух због чега ће помрети и све птице. Синови Муспела (односно огња који се налазио са једне стране  Гинунгагапа) ће доћи на земљу на челу са Суртом- Џином ватре и уништити дугин мост Бифрост. Локи који се такође ослободио од ланаца ће довести Хелину војску мртваца, тако да ће се удружити Џинови, синови огња, мртваци и Локијева деца, против богова Асгарда. Најезду непријатеља ће први видети Хeјмдал и дунути у Гјалархорн, моћни рог, и пробудити богове, након чега ће започети битка.

Рагнарок

Один ће се борити са Фенриром, Локијевим сином, огромним снажним вуком кога су богови оковали јер су се бојали његове снаге. Он ће прогутати Одина па ће Одинов син Видар убити Фенрира. Тор ће убити Јормундганд, змију која окружује Мидгард, за коју смо рекли да је такође Локијево дете, а змија ће испустити велику количину отрова изнад Тора и њен отров ће га убити. Хејмдал и Локи ће у двобоју убити један другог а Фреја ће убити Јотун Сурт са пламеним мачем, након чега ће спалити свет. И након коначне катастрофе, свет ће се поново родити. Неки богови ће се поново вратити попут Балдра и његовог слепог брата Ходра. Видар који је осветио Одина ће се вратити, Вали који је осветио Балдра такође као и Торова два сина Моди и Магни. Ватра која је уништила Мидгард није могла да уништи Игдрасил, дрво живота, а унутар њега су се сакрили двоје људи који ће поново напунити земљу својим потомством.

 Зли змај који глође корење Игдрасила ће такође преживети Рагнарок, што значи да ће зло постојати и након краја света. Нови свет који настане после Рагнарока неће бити утопија или рај, већ поново свет сличан нашем у којем ће такође постојати зло.

Све ове приче испричане су на старонордијском језику. У питању је германски језик, из којег су се развили сви модерни северно-германски језици. Старонордијски језик се развио из пранордијског до VIII века, а из њега су се до четрнаестог развили модерни северно-германски језици. Модерни норвешки, дански и шветски језик, имају доста сличности, али модерни исландски се највише разликује од ових језика и највише личи на старонордијски. Исландски је један од најконзервативнијих језика на свету јер се кроз историју јако мало мењао и готово да нема позамљенице из других језика, тако да модерни Исланђани могу у оригиналу да читају викиншке саге. Њихов језик се јесте изменио, изговор је другачији, али су говорницима модерног исланског текстови на старонордијском разумљиви. Замислите да ми сада можемо у оригиналу да читамо и разумемо старословенски или бар српскословенски језик?!

послушајте подкаст овде

Корисни линкови / сазнајте више:

Александра Роквић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.