Међународни дан младих 2022: ејџизам

Тема овогодишњег Међународног дана младих је међугенерацијска солидарност: стварање света за све узрасте. Овим поводом, међународна заједница жели да скрене пажњу на значај међугенерацијске солидарности као кључног чиниоца за постизање циљева одрживог развоја и политике инклузивности („no one is left behind“). Такође, неопходно је указати на препреке ка постизању ових циљева, поготову ејџизам, феномен који утиче и на младе и на старе, као и на друштво у целини.

Шта је ејџизам?

Слика преузета из публикације глобалног извештаја о ејџизму, под лиценцном Ауторство-некомерцијално-делити под истим условима 3.0 IGO (CC BY-NC-SA 3.0 IGO)

Светска здравствена организација (СЗО) дефинише ејџизам као стереотипе (како мислимо), предрасуде (како се осећамо) и дискриминацију (како се понашамо) усмерене према другима или себи, на основу старости“.  Другим речима, то је предрасуда или дискриминација особе на основу година. Она може бити усмерена од стране младих ка старијима или обратно. Важно је напоменути да она, још од најраније доби, може бити интернализована, и да тако особа може створити предрасуде усмерене против себе саме што, између осталог, може имати негативне последице по ментално здравље. Спутавана стереотипима и предрасудама које је створила, таква особа неће бити у могућности да испуни свој потенцијал и да се професионално и лично оствари.

Ејџизам усмерен ка старим особама

Према Глобалном извештају о ејџизму Светске здравствене организације, предрасуде и дискриминација усмерена према старијим особама имају врло негативне последице по здравље старијих људи. Оне могу довести до погоршања менталног и физичког здравља, до друштвене изолације и усамљености, веће финансијске несигурности, смањеног квалитета живота и преране смрти.

Према Извештају, старије особе често бивају изложене дискриминацији у погледу приступа услугама здравствене заштите, где се нека болест објашњава чињеницом да су старе те да, сходно томе, не могу бити третиране на прави начин (или чак уопште). Ове особе имају потешкоће при налажењу адекватне помоћи, с обзиром да управо они који би требало да их третирају су они који немају слуха за њихове проблеме.

Исцрпан Извештај у целости можете наћи на овом линку: https://www.who.int/teams/social-determinants-of-health/demographic-change-and-healthy-ageing/combatting-ageism/global-report-on-ageism

Ејџизам усмерен ка младима

Насупрот дискриминацији старих особа, ејџизам усмерен према младима је чешће пријављиван у Европи. Ејџизам усмерен према младима најчешће доводи до стварања разних врста баријера у погледу запослења и учествовања у политичком животу заједнице. У том смислу, најчешће се ради о предрасудама којима се желе дискредитовати нечије компетенције. Другим речима, млади се не схватају озбиљно, њихово мишљење се не цени и лако одбацује.

Слика преузета са сајта Универзитета у Колумбији https://aging.columbia.edu/about/robert-butler

Термин ејџизам

–             Термин „ејџизам“ (ageism) сковао је пре више од пола века Роберт Н. Батлер (1927 – 2010) светски познат геронтолог и психијатар.

–             Још 1968. године, Батлер је приметио дискриминацију коју је старија популација трпела од стране младе генерације.

–             Оснивач је Националног института који се бави старењем.

–             1976. добио је Пулицерову награду за рад Зашто преживети? Бити стар у Америци (Why Survive? Being Old in America).

–             1990. године основао је Међународни центар за дуговечност (ILC) и био је његов директор 20 година.

Борба против ејџизма

Публикација  предлаже стратегије којима би се могао смањити утицај ејџизма према свим старосним групама. Стратегије обухватају три велика сегмента:

Политичко-правна стратегија

Ова стратегија предлаже имплементацију закона на подручју људских права који би се бавили старосном дискриминацијом и неједнакошћу.

Програми едукације

Програми едукације обухватају наставу која би преносила информације, знања и вештине, као и организовање активности за јачање емпатије као што су симулација, role-playing и виртуелну реалност. Истраживања показују да су овакве интервенције међу најефикаснијим стратегијама за смањење ејџизма против старијих људи.

Интервенције у контакту између различитих генерација

Оне имају за циљ да подстакну интеракцију између људи различитих генерација и представљају важну стратегију за борбу против ејџизма. Ова стратегија укључује окупљање старијих и млађих људи како би заједно радили на задацима који би подстакли међугенерацијско повезивање и разумевање.


Преводи у овом чланку нису креирани од стране Светске здравствене организације (СЗО). СЗО није одговорна за садржај или тачност овог превода. Оригинално енглеско издање је обавезујуће и аутентично издање

This translation was not created by the World Health Organization (WHO). WHO is not responsible for the content or accuracy of this translation. The original English edition shall be the binding and authentic edition.


Милан Максимовић

Позитивни и негативни стереотипи о младима и старима. Табела преузета из Глобалног извештаја о ејџизму, под лиценцном Ауторство-некомерцијално-делити под истим условима 3.0 IGO (CC BY-NC-SA 3.0 IGO)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.